Gün doğumu

Gün doğumundan hemen önceydi gecenin en karanlık olduğu an..

Mezun olduktan sonra çalışma hayatına adım attığım bu büyük aile benim için her zaman bir okul gibiydi. Şirket stratejisi doğrultusunda eğitilirken bir yandan da işi öğreniyordum. Şirketin kurucusu Robert Bosch’un öğretilerini en alt kademesine kadar anlamış ve uygulayan bir ekibin parçasıydım. Her şeyden önce insana insan olduğu için değer verenlerle birlikte çalışma fırsatım oldu.

Sektördeki gelişimimin hızlı olmasının en önemli sebebi BSH’da gerçek satış yapılan tek markası olan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nde satışa başlamış olmamdır.

Profilo markasını bir orduya benzetirsek bu ordunun komutanı olan (Vice President) Semir Bey’in işe yeni başlayan herkesi yakından takip ederek gelişimine direk veya dolaylı olarak katkıda bulunması çok önemli bir noktadır. Kendi çizgisini sahaya yansıtan, Türkiye’nin bir ucundan diğerine sahadaki çalışanına uzaktan yön verebilme kabiliyetine vakıf olan ender yöneticilerdendir. Şunu da söylemek isterim, benim satış alanında örnek aldığım kişi kendisidir.

Yaklaşık iki yıl Profilo bayi kanalı deneyimimin ardından şirketin  bütün markalarının birlikte satışının yapıldığı (Bosch, Siemens, Profilo) tek departman olan, kurumsal inşaat firmalarına satış yapan, proje satışlar departmanına geçiş yaptım.

Bu yeni departmanımın avantajları şunlardı;

  • BSH’nın diğer markalarını da yakından tanıyarak farklı bir müşteri kanalı üzerinden kişisel ağımın gelişmesi,
  •  Kar marjını belirleme inisiyatifinin elimde bulunması ve inşaat firmalarıyla fiyat pazarlılığının yapılması, pazarlık yeteneğimin gelişmesi,
  •  TL ile günlük yaşamın ve ticaretin döndüğü bir ülkede dövizle satış yapılıp dövizle tahsilat yapılması, karşılaşılan zorluk derecesi yüksek finansal çözümler
  •  Her yeni inşaat firmasıyla sözleşme yapılması, firmayı kendi şartlarınıza ve onların şartlarına uygun hale getirmeniz,
  • TR ürün gamında olmayan bir ürünü dünyanın her hangi bir yerinde üretilen BSH fabrikasından getirtip satışını yapabilmek,
  • Ürün/sektör bilgimin genişlemesi,
  • Ürün ve fiyat departmanlarıyla olan ilişkimin gelişmesi sonucu süreçlerin öğrenilmesi,
  • Şantiyeye sevkiyat sonrası servis biriminin organize edilmesine katkı sağlanması vasıtasıyla montaj bilgimin gelişmesi,
  • Sevkiyat ve taşıma sürecinde lojistikle sürekli irtibatta kalarak, lojistik ve süreç bilgilerimin gelişmesi,
  • Her yeni satışta sıfırdan yapılan firma araştırmaları neticesinde kredi/istihbarat bilgi birikimimin gelişmesi,

Burada çok önemli iki insanla çalışma fırsatım oldu. Birincisi  inşaat sektöründe bir duayen haline gelmiş (Country Manager) Kenan Bey’dir. Bir telefonumla sabah 6 uçağıyla Isparta’ya da geldi. Müdürüm size ihtiyacım var dediğimde üşenmeden Urfa’ya da geldi. Bilgi ve birikimlerinden beni de faydalandırdığı için kendimi çok şanslı hissediyorum.

İkinci olarak duruşu, eğitimi ve vizyonuyla geleceğin yönetici profilinin ne olduğunu fiziki olarak gördüğüm ve kendi yolumu çizerken bana örnek olan (Sales Director) Alper Bey’le çalışmak büyük bir şanstı. Bir çok şirkette ayda yılda bir kere, toplantıdan toplantıya gördüğünüz üst düzey yönetici profilinden çok uzak, sizinle sahaya inen, sahada pazarlık yapan bir yönetici. Kendisini  yakından gözlem yapma fırsatım oldu, son dönemde üzerindeki yükün ne kadar ağır olduğunu görebiliyordum, verdiği ve vermesi gereken değerli kararlar aslında benim için de bir ders niteliğindeydi çünkü o fark etmese de ben bir çocuk gibi yaptıklarını ve söylediklerini hafızama kaydediyordum. Ayrılma kararımı bir baba gibi karşıladığı ve yuvadan uçmak istediğimde dahi elimden tuttuğu için benim gözümde bir kere daha büyüdü. 

Aşağıdan yukarıya doğru baktığınız zaman satış adına geçirdiğim dört yıl içerisinde alınacak bir çok bilgiyi almaya çalıştım.

Yıl içerisinde farklı şirketlerle yapmış olduğum görüşmelerden bir tanesi de şu anda iş hayatına yeni  başlangıç yapacağım firmaydı. Farklı bir sektör olması beni hiçbir zaman korkutmadı. Çünkü ben çalışmaktan ve zorlanmaktan korkutularak yetiştirilmedim. Benim iş hayatındaki yetiştirilme felsefemin içerisinde çok çalışmak, çok çalışmak ve çok çalışmak var.

Continental firmasıyla görüşmelere ilk başladığımda beni cezbeden şeyler şunlardı;

  • Şirketin Alman menşeli olması,
  • Oturmuş bir şirket kültürü,
  • Uluslar arası pozisyonlara personel göndermeye el verişli ve istekli bir ortamının olması,
  • Yerel ve global pozisyonu, cirosu, çalışan profili,
  • Yerel ve global hedefi,   
  • Gelecek vizyonu,
  • Çalışanına değer vermesi,
  • Çalışanına değer katması (bu iki nokta çok önemli),
  • Yurt içi ve yurt dışı verilen eğitimler,
  • Lastik üzerinden otomotiv sektörüne bir giriş olanağı,
  • Teknolojiye verdiği önem,
  • Dijitalleşmenin getirdiği değişimi uygulamaya başlamış olmaları,
  • Yönetim kadrosu,
  • Teklif edilen pozisyonun bulunduğum yerin bir üst seviyesi olması,
  • Performansımın maddi değeri,

28 yaşında, iki aylık bir kız çocuğu babası, başarılı bir genç olarak adım atmaktan ve bulunduğum güvenli limandan ayrılmaktan korkmadım.

Kariyerimi bir uzay mekiği gibi düşündüğümde, roketin ateşleyici ve en önemli parçası olan BSH beni atmosferin dışına çıkardı ve artık ayrılması gerekiyordu. En önemli görevi yaptı ve beni yukarıya taşıdı. Artık dümeni benim devralmam gerektiğini söylüyordu.

Dört yıllık emeğimi ve sektör bilgimi bir kenara bırakarak farklı bir alan olan otomotiv sektörüne lastik satarak girmeye karar verdim. Alanında en iyilerden biri olan Continental Türkiye Lastikleri, bölge satış müdürü pozisyonu bulunduğum pozisyonun bir üst basamağı olduğu için beni tatmin etti. Yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı da Continental’in bir sonraki basamakta en doğru adım/şirket olduğuna kanaat getirdim. Bütün nedenleri ve sebepleri alt alta koyduğumda, eşimin de desteğiyle kariyerimin sonraki sürecinde Continental ailesinin bir ferdi olmaya karar verdim.

Paulo Coelho’nun Simyacı isimli kitabındaki bir karakter olan endülüslü çoban gibi kişisel menkıbenim peşinden koşarken karşılaştığım zorluklar beni yıldırmadı, düşe kalka, heybemde iyi ilişkiler biriktire biriktire yoluma devam ediyorum. Tek bir hayalim var; iyi bir yönetici olmak.

Üzerimde emeği olan bütün yöneticilerime ve çalışma arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkür ederim.

 

Bu yazı Uncategorized kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.