Pisa, Floransa – 2013

08.07.2013

Roma’dan ayrılırken ani kararla Floransa yerine Pisa’ya geçmeye karar verdim. Ancak verdiğim ani karar bana koskoca Roma Termini istasyonunda 2 saate mal oldu. Ayrıca şu anda trende ayakta gibi bir şeyim. Gibi derken söylemek istediğim şu; koridorlarda koltuklar gömmeli onlardan birini çektim orada oturuyorum. Bundan sonra 3 € verip rezervasyon yaparım, otururum arkadaş. Tabi uzun yollarda böyle 2 saatlik yollarda oturmasam da olabilir.

Ayrıca zamanınızı iyi ayarlamanızı öneriyorum. Sabahın köründe gezmeye başlayınca öğlen 3-4 gibi yoruluyorsunuz. Sonra uyumaya hostele geliyorsunuz ve akşamınız piç oluyor.

Aynı gün..

Roma’dan Torino’ya giden trene binip Pisa’da indim ancak Avrupa’da bindiğim en boktan tren diyebilirim. Daha önce bizin Güneydoğu ekspresine bindiyseniz eğer onunla kapışır derim bir canlandırma yapabilirsiniz.

Şimdi Pisa’dan Floransa’ya geçiyorum. Neredeyse yarım saatte bir kalkan hem bölgesel hem de şehirlerarası trenler var. Bölgeseli tercih edin, tenha, klimalı, konforlu. 2 saat ama olsun. Diğeriyle yarım saar fark ediyor.

Edit: 19.05.2015, bugün fark ettim ki Pisa hakkında neredeyse hiçbir şey not almamışım. Olum hakikaten öyleydi ama eğik bir kule ve etrafında çanak çömlek zımbırtısı satan insanlar. Gidin görün ama benim gibi yapın, boşuna orada saatlerinizi harcamayın derim.

09.07.2013

Genelde olduğu gibi aradığım yerin etrafında dönüyormuşum. Hostelin yerini bulduğumda anladım. Tam şehir merkezinde diyesim geliyor ama şehir küçücük o yüzden neresinde kalırsanız kalın hep merkezi olacaktır. Kaldığım yeri Pakistanlıların işletmesi de ayrı bir olay, adamlar koloni kurmuş amk. Avrupa’ya valla bu kaçıncı tanıdığım Pakistan’lı oldu Avrupa’da iş yapan. Bizimkiler anca pizzacı açıp döner falan satsınlar. Sabah 10.00’da hosteli terk etmemizi söylediler. 17.00’a kadar temizlik yapacaklarmış. Be abi siz neden kendi sitenize yazmadınız bu durumun böyle olduğunu. Yalnız hostel’e nasıl bir kin beslediysem adamların Floransa’da iş yapmasını kıskanmış olacağımdan düşünsene ‘Türk mantığı’ ortalama 20 kişi kalsa 26 € dan, 15.000 € aylık yapar amk. deli para ki bir odada 6 kişi yatıyor. 

Neyse Pakistanlı’nın parası Pakistanlı’ya deyip konuyu burada değiştiriyorum.

Sabah yine erkenden çıktım hostelden, malum hem yaz ayı hem de horlayan, yatakta zıplayan, kendi kendine konuşan her çeşit manyak var. Her öğlen düzenli olarak bir sonraki sabah erken çıkmayacağım diyorum. Yoruluyorum arkadaş.

Oturdum Floransa’nın en büyük meydanının, en büyük kilisesinin önüne hem okuyorum hem yazıyorum. Ahmed Arif yol arkadaşım oldu. At arabalarının yanındayım havaya hafif at boku kokusu karışmış ve Ahmed Arif’in Anadolu dizeleriyle birlikte geçmişe dönüyorum. Yani geçmiş dediysem kendimi şu anki zamandan çıkarıyorum. Çıktım! Baktığım yerde hissettiklerim değişiyor. Davinci’s Demons’ un da bana vermiş olduğu eski Floransa görüntüsünü canlandırıyorum gözümde, kiliselerin duvarları eskimiş kapıları biraz da koyu renkte, insanlar yine yürüyor meydanda ama İtalyanca konuşuyorlar. Şu anki gibi %80’i İngilizce değil! At arabaları böyle köşede 50 € ya adam taşıyıp şehir turu yapmıyor. Var herkeste bir araba.

Büyün Duma’nın (meydandakinin) hem it gibi kuyruk var -sabah 9’dan beri- hem de 13 €. Sonra kısa bir yürüyüşle Davut heykelini görmeye gittim aman Allah’ım o da ne yine kuyruk, sanki bedava ekmek dağıtıyorlar ve 10 €. Dini imanı para olmuş adamların iteliyorlar gelene gidene. Medicilerin sarayına gittim kapalıydı. Hemen yanında kiliseleri vardı 7 € girer miyim yok! Etrafında bir tur atıp başka bir giriş buldum sadece duaya gelenler girebilir yazıyor. Irk olarak İtalyan’lara benzememiz ilk defa işe yaradı ”bonjorno” dedim girdim içeri, bizim medicilerin çok paraya ihtiyacı var sanki amk. 🙂 Faiz lobilisi bunlar hep!

Meydan meydan dolaşarak, Piazza da piazza yani, Ponte mecetio köprüsünden geçtim. Geldiyseniz geçin oradan bu Davinci’s Demons’ da oranın benzeri yerlerde çek…. (karalama var) yanımdan Türkler geçti onları dinliycem derken yazmadım. Köprüden geçtikten sonra Pitti’lerin sarayı var o da paralı amk. etrafında tur attım döndüm. Yani hepsine girsem daha yazmadığım müzeler vs. var günde en az 60 € müze parası vereceğim. Döndüm dolaştım tam anlatamadım belki ama Floransa bir yer şimdiye kadar gezdiğim şehirler arasında, tarihini en çok sahiplenen ve koruyan yer burası. Sevdim. Şimdi aynı gün içerisinde her yere ikinci defa gidiyorum.

Edit: Yıllar sonra yazıklarımı okuyunca ne kadar da takılmışım bu para müze olaylarına. O zamanlar cebime koyduğum üç kuruş para ve bir sırt çantasıyla çıkmıştım yola. Maksat macera maksat gezgincilik olsun. Ona göre okuyun.

 

Bu yazı Uncategorized kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın